Routewijzer

Gezondheid
& zorg
Hulpvragen & initiatieven
Leefstijl &
sporten
Ontmoeten & samen doen
Wijk &
gemeentezaken

Vervoer en mobiliteit

Als autorijden, fietsen en lopen niet meer zo goed lukt dan zijn er andere manieren om op stap te gaan of boodschappen te doen. Wat zijn tips en mogelijkheden?

ANWB AutoMaatje

ANWB AutoMaatje is een vervoerservice waarbij vrijwillige chauffeurs minder mobiele plaatsgenoten vervoeren. U Centraal is de contactorganisatie, meer op de website van U Centraal.

Gratis OV voor senioren

Mensen boven de 66 met een laag inkomen kunnen per 19 september 2022 gratis door de gehele provincie Utrecht reizen. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

• U-OV Hulp of OV-begeleiderskaart NS

U-OV Hulp gaat een dagdeel met je op stap en wijst de weg in het Utrechtse openbaar vervoer. Kun je niet zonder persoonlijke begeleiding met het openbaar vervoer? Dan kun je een OV-begeleiderskaart aanvragen. Jouw begeleider kan dan gratis meereizen in het openbaar vervoer.

• Regiotaxi Utrecht

De Regiotaxi Utrecht is openbaar vervoer voor iedereen die zelfstandig of met begeleiding kan reizen, ook met een rolstoel of scootmobiel. Met een WMO-indicatie ontvang je korting op de ritprijs. Neem voor een indicatie contact op met de afdeling WMO van de gemeente.

• Valys voor buiten de regio

Voor langere afstanden kun je reizen met Valys. Valys is sociaal-recreatief vervoer buiten de regio voor reizigers met een mobiliteitsbeperking.

• Reiskosten voor bezoek of vervoer familie

Maak je reiskosten voor het bezoeken of helpen van een familielid? En heb je een laag inkomen? Dan kun je bijzondere bijstand aanvragen. Je kunt dan een vergoeding krijgen voor deze kosten.

• Vervoer door vrijwilligers

Verschillende organisaties in Utrecht bieden vervoer door speciaal opgeleide vrijwilligers uit de stad: de Algemene Hulpdienst Utrecht, Rode Kruis Utrecht en de Domstad PlusBus.

• Opfriscursus verkeer

Voor informatie en tips over vervoer kunt je terecht bij Blijf Veilig Mobiel. Deze organisatie zet zich in voor deelname aan het verkeer, onafhankelijk van leeftijd of beperking.

Heb je vragen? Kom dan langs bij het Wijkinformatiepunt Utrecht Oost! Check onze openingstijden en kijk bij bezoeklocatie waar we zitten in de wijk.