Routewijzer

Gezondheid
& zorg
Hulpvragen & initiatieven
Leefstijl &
sporten
Ontmoeten & samen doen
Wijk &
gemeentezaken

Wijk Utrecht Oost

De wijk Utrecht Oost heeft ongeveer 33.000 inwoners en bestaat uit 15 buurten: Buiten Wittevrouwen, Tolsteegsingel, Sterrenwijk, Watervogelbuurt, Lodewijk Napoleonplantsoen, Rubenslaan, Schildersbuurt, Abstede, Oudwijk, Wilhelminapark, De Uithof, Rijnsweerd-Zuid, Rijnsweerd-Noord, Galgenwaard en Maarschalkerweerd.

Wijkafbakening

De wijk wordt afgebakend door:

- de Biltstraat en de Biltsestraatweg in het noorden (grens met wijk Noordoost).
- de parken Oorsprong en het Hogelandsepark in het noorden (grens met wijk Noordoost).
- de Stadsbuitengracht in het westen (grens met wijk Utrecht-Binnenstad).
- de Spoorlijn Utrecht-Boxtel in het zuiden (grens met wijk Zuid).
- de gemeentegrens in het oosten, waarmee de wijk grenst aan De Bilt, Bunnik en Zeist.

Samenstelling

In de wijk wonen relatief veel studenten, zowel op de campus van Utrecht Science Park als in de rest van de wijk. 33 procent is jonger dan 25 jaar, 48 procent van de bewoners is 25 tot 55 jaar en 19 procent is ouder dan 55 jaar.

Groene wijk

De wijk is gezegend met diverse parken en groengebieden die actief door bewoners worden beheerd en benut. Bewoners zijn actief in diverse buurt- of straatcommissies.

In de wijk zijn veel zorg- en welzijnsprofessionals werkzaam, vanuit eigen praktijken, twee woonzorgcentra, drie sociale ontmoetingscentra (Podium Oost, Sterrenzicht en De Wilg), twee gezondheidscentra en twee ziekenhuizen.

Ondernemende en innovatieve wijk

Daarnaast zijn er talloze culturele en sportverbanden. De wijk telt vier gezellige winkelgebieden met horeca: Burgemeester Reigerstraat, Nachtegaalstraat, Adriaen van Ostadelaan en de Biltstraat.

Kantoren en bedrijven zijn gevestigd in Rijnsweerd. Met het Utrecht Science Park heeft de wijk ook een sterk innovatief karakter.

WistUdata

Wil je meer weten over de wijk? Kijk dan op WistUdata met data over bevolking, wonen, veiligheid, economie, openbare ruimte en de ervaringen van bewoners. 

Op de Volksgezondheidsmonitor vind je alle data over gezondheid in Oost.